2015. február 01. 22:27 - Shadowglow

2. lépés: Tervezés

Ha nagy nehezen, de sikeresen megtaláltuk álmaink otthonát, jöhet az egyik legjobb és legizgalmasabb rész, a tervezés. Az ember fantáziája szárnyal és elképzeli, amint kényelmesen bevackolja magát az új nappalijában, mindennek csak pénztárcája szab határt, sajnos. Általánosságban elmondható, hogy amikor a felújítás költségeit tervezzük, akkor végösszeg szorozva kettővel, na az lesz a reális kiadás. Nem hittem az elején, hogy ez így van, de tényleg így működik, pedig igyekeztünk spórolni itt-ott és sok mindent magunk csináltunk. Ugyanakkor voltak dolgok, amikor arra gondoltunk, hogy ez egy hosszú távú befektetés, szóval nem biztos, hogy mindig az olcsóbb, de gyengébb minőségű anyagokkal járunk jól. Igyekeztünk tartani a középutat.

Mivel a lakás nagyon lelakott volt és a ház sem ma épült, ezért teljes körű villany- és vízvezeték cserét helyeztünk kilátásba, radiátor és nyílászáró csere mellett, beleértve a beltéri ajtókat is. És akkor hol van még a csempézés/járólapozás, festés, padlózás.

A tervezés során nagy segítségünkre volt a SweetHome 3D nevű tervező program, ami ingyenesen letölthető. Az utolsó lámpáig be lehet rendezni a lakást vele, sőt új dolgokat is lehet bele szerkeszteni, mindössze egy kis türelem kell hozzá.

A mi elképzeléseink így néztek ki:

lakas_tervek_alaprajz.jpg

 
Következzenek a megálmodott helyiségek részletesebben.

A fürdőszoba az egyetlen, ami nem a mi kezünk munkája, hanem egy látványtervezőé, akit a csempeboltban ajánlottak. Mivel drágább, mintás csempével volt dolgunk, ezért inkább biztosra mentünk, hogy hogyan mutatna jól, illetve, hogy ki legyen számolva az anyag megfelelően a rendeléshez, de úgy láttuk, hogy ez is ugyanabban a programban készült, csak kicsit profibb módon. :)

terv_furdo.jpg

Hálószobák

terv_szobak.jpg

Amerikai konyhás nappali

terv_nappali.jpg

Konyha újratervezve (csempék, színek)

terv_konyha.jpg

Nagyjából ez lebegett a szemünk előtt, amikor nekiestünk a kalkulációnak. A probléma rögtön ott kezdődött, hogy mindehhez a falak nem jó helyen voltak, a következő bejegyzésben szó lesz arról, hogyan is rajzoltuk át a lakás alaprajzát.

Fontos megtervezni a felújítás elején, hogy milyen sorrendben haladjanak a dolgok, hogy ne kelljen sokat várni az egyes fázisok között (nekünk sajnos ez nem sikerült, sok külső tényező miatt, ez később jön), na meg azért, hogy lássuk meddig is nyújtózkodhatunk azzal a bizonyos takaróval.

Próbaképp kihívtunk az elején egy generál kivitelezőt, kíváncsiak voltunk, mennyiből hozná ki a dolgot. Azt kell mondjam, elég nagy csalódás volt, kijött két fiatalabb férfi, de igazából nem sokat kérdeztek az elképzeléseinkről, hogy mit hogyan szeretnénk (azt nyilván látták, hogy itt mindent meg kell csinálni), méregettek kicsit, aztán ígérték, hogy küldenek árajánlatot. Ezt nagy nehezen megkaptuk, de igencsak seggre ültünk, a több mint 2 milliós végösszeg láttán, mivel ez csak az épületgépészeti felújítást, valamint festést takart, és akkor ez még csak a terv, ugye mind tudjuk, hogy ennek sosem ennyi a vége, mert mindig közbe jön valami. Szóval köszönjük szépen nem kérjük, amúgy sem volt szimpatikus a hozzáállásuk.

Az árkalkuláció elengedhetetlen része a felújításnak. Mi kis naívak úgy futottunk neki, hogy 2,5 millió Ft-ból megoldjuk a dolgot (mivel ennyi állt rendelkezésünkre), hát nem! Bizony-bizony, szorozva kettővel... de ne szaladjunk előre.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://panellakasfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr697128771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása