2015. február 04. 21:27 - Shadowglow

5. lépés: Villanyszerelés

Elérkeztünk a villanyszereléshez, ezzel alapvetően nincs semmi probléma, ha az embernek van egy jó villanyszerelője, nekünk szerencsére van. A legnehezebb ebben az, hogy előre ki kell találni, hogy mit is szeretnénk később. Gondolok itt a különböző kapcsolókra, konnektorokra.

Hiába a gondos tervezés, miután beköltözik az ember, tuti fix, hogy valamit másképp csinálna, mert mégsem úgy a legjobb, de erre csak legyinteni szabad. Nálunk az aljas kis dög a fürdőszobai kapcsoló lett. Nincs rossz helyen, minden rendben van vele, csak éppen nem azt kéne kapcsolnia, amit. Csillárkapcsolót tettünk, hogy a fürdő és WC összevonása után a két helyiség lámpáit külön tudjuk kezelni. Ezzel nincs is probléma. A baj ott kezdődik, hogy vettünk egy tükrös szekrényt világítással, aminek a tetején van a kapcsolója. Na most, mennyivel jobb lenne, ha ezt direktbe kötve a kapcsolóról lehetne kapcsolni. Hát ez most nem jött össze, majd legközelebb. :)

Fontos, hogy fejben előre berendezzük a lakást és megfelelő konnektorokat tegyünk oda, ahol elektronikai eszközök lesznek, különösen igaz ez a konyhánál, hiszen ott elég sok minden van. Érdemes a kapcsolótáblát is úgy kialakítani, hogy ne legyen túlságosan terhelt egy-egy áramkör. Például ne akarjuk egy körre rakni a hűtőt, a sütőt, meg vízforralót. Nálunk ezzel nem volt probléma, hamar megálmodtuk mi hol lesz, ezért ennek megfelelően tudtuk kialakítani a dolgokat.
A nappaliban is fontos, hogy legyen elég dugalj és az is a megfelelő helyen, tehát ne a szekrény vagy kanapé mögé essen a TV-t és egyéb technikai eszközöket kiszolgáló konnektor. Még egy fontos dolog, amit nem árt előre kigondolni, az pedig az asztali számítógép helye, ha van. Na, ezt mi benéztük, jelenleg az étkező asztalnál pötyögök, mert laptopon nem szeretek annyira dolgozni. :)

Ha szükséges, nem szabad sajnálni az újrahuzalozást. Mi ezt tettük, mert régi alumínium vezetékek voltak a lakásban, az pedig a mai világban már nem egy életbiztosítás ennyi kütyüvel, ráadásul eléggé el voltak oxidálódva és a felületük is több helyen égett volt már. Szóval nincs mese, erre áldozni kell, de utána nincs probléma legalább. Nálunk ez azért nem volt annyira nehéz, mert ott ahol nem tudtuk az eredeti kábelcsatornákat használni, ott egyszerűen a plafonon ment a vezeték, ugyanis mindenhova álmennyezet került. Ennyit én nem véstem volna, az is biztos.

A kapcsolótábla élből csere, szerencsére itt már nem a régi porcelán fajta volt, de akkor is. Az ELMŰ-nél egyetlen alkalommal van lehetőség teljesítménybővítésre 25-ről 32 amperre, ha kevésnek ítéljük. Ezt érdemes rögtön az elején, ha szükség van rá, nekünk nem volt. Persze ennek megvan a maga bürokratikus útja, szóval nem olyan egyszerű, van vele macera.

Lényeges dolog a megfelelő kapcsolók és konnektorok kiválasztása is. Ha egy kicsit szebbet akarunk, annak bizony ára van, nekünk sikerült nagyobb, 10 db-os kiszerelésben megvenni a többségét. A Legrand márka mellett tettünk le a voksunkat és nem bántuk meg, szép is és halk is, ami a kapcsolót illeti. A halálom mikor óriási csattanással lehet csak villanyt kapcsolni. Ez egy erős középmezőny minőségileg és árban.

kapcsolo.jpg

Többek között azért is választottuk ezt, mert ennek a márkának van több tagot soroló kapcsolója és konnektora is.

konnektor.jpg


Ezen a ponton meg kell említenem a kaputelefon és lépcsőházi csengő kérdését is. A kaputelefon szerkezetétől függően meg kell találnunk a megfelelő beltéri egységet. Ha valakinek MKT típusú kaputelefonja van, akkor kezdődhet az utánajárás, ugyanis az olyan egyszerű helyek, mint OBI, Praktiker és társai, nem lehet megfelelő készüléket venni. Van mindenféle hiperszuper kamerás cucc, csak sima egyszerű egy gombos kaputelefon nincs. Szerencsére egyik ismerősöm kaputelefon szereléssel foglalkozik vidéken, így tőle kértem aztán segítséget, hogy beszerezhessük. Most már tudom, a tuti lelőhelyet, lehet, hogy ebből kéne üzletet csinálni, mert biztos vagyok benne, hogy mások is nagyon keresgélik.
Szóval lecseréltük a régi rusnyaságot, egy szép újra:

kaputelefon.jpg

A folyosón lévő csengőt utólag szereztük be, egy rádiós változat formájában, a "csodás" dallamokat játszó beltéri rész a nappali polcára került, a külsőt meg felragasztottuk a folyosóajtó mellé. Ez egy pár ezer forintos, bárhol kapható kis cucc.

A villanyszerelési dolgok összesen kb 150.000 Ft-ra jöttek ki.

A következő bejegyzésben a nyílászárócseréről lesz szó.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://panellakasfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr307141887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brigi Ágoston 2020.02.19. 16:45:02

Üdvözlöm! Hosszas keresgélés után találtam rá a posztjára. Kaputelefon problémával küzdök. Ránézésre nekem is ugyanilyen készülékem volt anno. Most pedig keressük azt, ami működik ezzel a rendszerrel, de még a hiperszuper kaputelefonguruk sem boldogulnak vele.
Tudna nekem segíteni abban, hogy honnan van az Ön új készüléke? Milyen típusú? Hol lehet beszerezni?
Előre is köszönöm a segítségét!
Üdvözlettel: Ágoston Brigitta
süti beállítások módosítása