2015. február 05. 23:30 - Shadowglow

6. lépés: Nyílászárócsere

Az egyik legnagyobb beruházás lakásfelújítás során az ajtó- és ablakcsere. A költségvetésünk 20%-át ez vitte el.
Az eredeti faablakok igencsak leharcoltak voltak, sokat már nem szigeteltek, ezért mindenképpen cserélni kellett, ráadásul az ablakok alatt nem fal volt, hanem fából készült parapet, ami nagyon nem jó hőszigetelés szempontjából. A konyhaablakhoz nem kellet nyúlnunk, mert azt 2 éve kicserélték mindenhol, arra csak redőnyt tettünk utólag.
A rossz állapoton túl az ablakok másik hátránya a túl sok osztás volt. A szobákban faltól-falig ablak van, a nappalink 3,6 m széles, a kisszobák 2,4 m szélesek. A nappaliból lehet az erkélyre kimenni, eredetileg 3 db 90 cm-es ablak és egy 90 cm-es erkélyajtó volt.

Így néztek ki a régi ablakok:

file0045.JPG

ablakok.jpg

Nekünk nem tetszik ez a sok tagolás, mert sok fényt levesz az ablakkeret, ezért arra jutottunk, hogy a kisszobákba 2-2 db 120x150 cm-es ablak kerül. A nappaliba pedig egy kétszárnyú erkélyajtót terveztünk, illetve egy 180x160 cm-es fix ablakot. Az erkélyajtó nehéz ügy volt, mert sehogy sem akart jó lenni, ezért helykihasználás végett úgy döntöttünk, hogy toló-bukó ajtó lesz. Ez nem olcsó dolog a hagyományos erkélyajtókhoz képest, de nagyon megérte. Nem nyílik be a szobába, bátran lehet bútort pakolni. Az ablakok alatt újra lettek építve a falak 20 cm-es ytong téglákból.

A legjobb rész az volt, mikor kiütötték az ablakokat mindenhol és körbe lehetett szaladgálni az erkélyen keresztül, hiszen az egyik hálószoba és a nappali előtt fut végig a 6 méteres erkély. Jó volt a szellőzés nem mondom, és elég tágas is volt a lakás így, főleg, hogy akkor lett kibontva a konyhafal is rendesen. :)

2014-07-17_09_02_51_1.jpg

Lássuk az új ablakokat:

Nappali és hálószoba az erkélyről

2014-07-18_18_22_54.jpg

Nappali belülről (az erkélyajtó magassága 210 cm, sajnos nagyobb nem fért fel a lépcsőházban, nem irigyeltem a srácokat, a hátukon hozták fel a szerkezetet a 10. emeletre, és mivel a belmagasság 2,6 m, ezért kellett egy kis bevilágító ablak az ajtó fölé, annyira nem örültünk neki, de muszáj volt)

ablak.jpg

Hálószoba

ablak_kisszoba.jpg

Mivel a lakás nyugati fekvésű és gondoltunk a nyári forróságra, minden ablakra redőnyt szereltünk. Ezen viszonylag sokat tudtunk spórolni, mert legyártattuk a redőnyöket méretre, és a férjem felszerelte őket (korábban ez volt a szakmája). A nappali kivételével mindenhova fehér, műanyag redőny került. A nappaliba alumínium redőnyt kellett tenni, mert túl szélesek a redőnyök, a maguk 180 centijükkel. Ekkora szélességben már nem praktikus a műanyag, mert könnyen eltörik és nem is ajánlott ezekben a méretekben, mert hamar tönkremegy. Ebből kifolyólag itt nem kézi redőnyök, hanem motoros redőnyök vannak. Nagyon menő a kanapén ülve, egy kis távirányítóval vezérelni. :)

A másik elengedhetetlen dolog a bejárati ajtó cseréje volt. A NÍVÓ biztonsági ajtóra esett a választásunk, mert elég strapabírónak és ellenállónak tűnik, és a színválasztéka is elég széles.

ajto.jpg

 Amitől igazán modern lesz egy lakás, az az új beltéri ajtó. Nem hittem volna, hogy ennyit számít, de mégis. Ahogy bekerültek az ajtók, máris teljesen más lett a lakás arculata, mutatom.

2014-11-13_18_04_50.jpg

Egyébként ez még nagyon húzós, a 3 db beltéri ajtó annyiba kerül, mint egy komplett klíma beszerelés, dobtunk is egy hátast, mikor megkaptuk az árajánlatokat, de nem volt mit tenni, a régi ajtókat már kidobtuk. :)

Az ablakok, ajtók és a redőnyök összesen kb 1 millió Forintba kerültek. (elszörnyülködni ér) :)

A következő bejegyzésben a gipszkartonozásról és festésről lesz szó.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://panellakasfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr287145169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanarbazis 2015.11.11. 19:12:23

Sziasztok!

A szakember keresés új formája! Várjuk a szakembereket és szakembert keresőket.

Gyors ingyenes ajánlatkérés egyszerre több szakembertől, a szakembereknek egyszerű, ingyenes regisztráció.

www.szakembered.hu - a Te szakembered

min 2016.02.25. 11:24:34

Nem mai bejegyzés de csak most tévedtem ide. A hálóba miért nem raktatok a nappalihoz hasonló tolóajtót ha már úgyis erkély van előtte? Adta volna magát és egy plafontól földig üveg feldobta volna a reggeli ébredést.
süti beállítások módosítása