2015. február 02. 20:53 - Shadowglow

3. lépés: Falvágás, bontás, építés

Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy a ház csúsztatott zsalus technológiával épült, ezért sok válaszfal tégla illetve 6 cm-es gipszfal volt, ami annyit jelent, hogy ki lehet venni, odébb lehet tenni stb.
Nos, nekünk ez olyan jól sikerült, hogy nem maradt egyetlen ép fal sem, ami nem beton volt. Rögtön lehet sejteni, hogy ez bizony megdobta a költségvetést is, de a végeredmény számított.

Első körben meg kellett oldanunk, hogy új nyílást hozhassunk létre az egyik szerkezeti tartófalba a nappali és a közlekedő folyosó között annak érdekében, hogy ne legyen zegzugos a lakás és ki tudjunk alakítani egy kis előszobafalat.

Mutatom az alaprajzon, hogy milyen változásokat terveztünk, a piros falak jelölik a kivett falak helyét, a narancssárga falak az átépített vagy új falak helyét mutatja.

zselyii_alaprajz_uj_fal.jpg

És mutatom a vizionalizált képet az új otthonunkról:

lakas_tervek_alaprajz.jpg


Először hívni kell egy jó statikust, aki felméri a terepet, hogy mit lehet bontani és mit nem, mihez kell engedély.  A buli rögtön ott kezdődik, hogy önkormányzati építési engedélyt kellett beszereznünk az új nyílás kivágásához, ami rögtön plusz költség és persze plusz 2 hónap.

Majd az alábbi szakemberekre van szükség:
- építészmérnökre, aki mindent szépen lerajzol, amit kérnek, rendes műszaki leírással stb.
- tűzvédelmi szakértőre, aki tűzvédelmi műszaki leírást ad, hogy minden szabályos, kell-e bármit is tenni tűzvédelmi szempontból
- szerződött kivitelező, felelős műszaki vezetővel

Ha mindenki mindent szépen megállapított, felmért, lerajzolt, aláírt, akkor be kell adni a kérelmet az Önkormányzatnak ÉTDR-ben vagy papír alapon, majd végigmenni a szokásos körökön, hogy papír kifüggeszt, lakók fellebbeznek vagy sem stb. Majd 2 hónap után megérkezik az áhított építési engedély. Innentől kezdve zöld az út, jöhet a vágás.

Egyébként hatalmas szerencsénk volt, sikerült korrekt szakembereket kifognunk, akiktől rengeteg segítséget kaptunk. Miután megtaláltuk a remek statikust, ő hozta magával az építészt, az építész hozta a tűzvédelmi felelőst. Majd netes ajánlások alapján találtunk kivitelezőre. Ezeket az embereket jó szívvel ajánlom bárkinek, akinek ilyesmire van szüksége.

Kivitelezés után pedig még használatba vételi engedélyt is kell kérelmezni az Önkormányzatnál. Mondanom sem kell, tele volt a hócipőnk az ügyintézéssel, pedig hozzáteszem nagyon kedves és segítőkész előadót fogtunk ki az Önkormányzatnál.

Az árakról általánosságban ilyen munkák esetén:
- statikus 30-50.000 Ft
- építész 70-100.000 Ft
- tűzvédelmi szakértő 15-30.000 Ft
- kivitelezés 100-140.000 Ft
- engedélyezés 20.000 Ft illetékbélyegek formájában

Nekünk az egész kaland összességében 250.000 Ft-ba fájt. Szóval fiúk, lányok kössétek fel a nacit. :)

Nézzünk néhány képet a bontási és építési munkálatokról:

Hálószoba bontása

file0054.JPG

 

Fürdő bontása

file0055.JPG

 Volt tér rendesen. :)

bontas_furdo2_1.jpg

2014-08-06_18_29_08.jpg

 

Új nyílás vágása

A bal oldali nyílás az új, vágott átjáró, jobbra mellette a kisszoba átjáró a nappali felé, amit később befalaztunk.  2014-07-18_18_24_03.jpg

A következő képen a jobb szélső nyílás az eredeti közlekedő, amiből a süllyesztett előszobafal készül, középső az új nyílás, a bal oldali a kisszoba ajtó.

2014-07-18_18_24_53.jpg

 

És már a konyhafal is eltűnt.

2014-07-18_18_24_45.jpg

Aztán visszaépült.

2014-09-08_17_26_58_1.jpg

 

Hálószoba fal gipsz helyett ytong téglából

bontas_haloszoba.jpg

2014-09-01_11_24_26_1.jpg


Még sokáig folytathatnám a képek megosztását, volt baj rendesen, a felújítás során félidőben hozattunk egy 8 köbméteres konténert, amit teljesen sikerült megtölteni, kétszer is, mivel a faanyagot a szomszéd elhordta belőle szerencsére, különben kevés lett volna.
Amúgy ez volt a legjobb rész, véső és kalapács segítségével le lehetett vezetni a feszültséget délutánonként. :)

A következő bejegyzésben a víz- és fűtésszerelés következik, most jönnek az igazi izgalmak (vagy borzalmak?) :)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://panellakasfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr917128773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robesz5 2017.08.01. 10:55:38

Szia!

Most olvastam a bejegyzésedet a falvágásról és érdekelne a statikus és a falvágó szakember elérhetősége, mert én is szeretnék egy pár falat kivetetni a lakásban. Megtennéd, hogy elküldöd?

Köszönöm!
süti beállítások módosítása